Een lullepot over World of Warcraft, Wikileaks en Helga van Leur. Volgens een echte alfa.

Ik lees net in de krant van gisteren dat er een uitbreiding is gekomen van World of Warcraft (WoW). Dat is een computerspelletje dat je online kan spelen. Wel typisch dat ik dit in de krant van gisteren lees, want ik loop met dit soort dingen al snel achter de feiten aan. Voor mij is dit net zo interessant als uhh.. een eindeloze lezing over lekkende kranen in overheidsgebouwen. Om maar een raar voorbeeld te noemen.

Of misschien is WoW wel ontzettend boeiend, maar heb ik mij hier de afgelopen jaren opzettelijk afzijdig van gehouden, om te voorkomen dat ik verslaafd zal raken en vervolgens alle realiteit en normale sociale contacten uit het oog zal verliezen. Dat blijkt het grote gevaar volgens een recent onderzoek, maar dat wist iedereen natuurlijk allang.* Na een paar jaar intensief WoW spelen, kun je  met je digitale vrienden (andere vrienden heb je dan niet meer) alleen maar praten over dingen als “waar was jij toen Anarchist Devil 71 vermoord werd?” Zo’n leven lijkt mij niks.

Ik ben een alfa. Ik ben een grotere fan van HvL dan van WoW. Want HvL staat voor Helga van Leur. Zij is net verkozen tot weervrouw van het jaar. Dat heeft bar weinig met science fiction te maken en dat vind ik het mooiste er aan. Maar eerlijk is eerlijk, ik hou ook wel van een beetje fictie op zijn tijd. Ik heb Lord of the Rings (‘LotR’, voor de echte nerds) op dvd gezien. Er schijnen ook boeken van te zijn, maar dat is mij volledig ontgaan. James Bond, en dat soort spannende spionagefilms, vind ik ook best gaaf.

Er is echter een man die enerzijds een onwijze nerd is en ook al jaren een scifi-achtig dubbelleven lijdt (vgl. WoW), en tegelijkertijd ook het gesprek van de dag is in de ‘echte wereld’. Zelfs onder digibeten. Het is – enemy of the state – Julian Assange van Wikileaks. Hij is verantwoordelijk van het laten lekken van een geheime kraan met gevoelige informatie. En nu is er een spannende klopjacht geweest die tot zijn dubieuze arrestatie heeft geleid. Wat een verhaal!

Als de eerder genoemde ‘eindeloze lezing over lekkende kranen’ bedoeld was als metafoor voor het gedoe rond Wikileaks, dan is het eigenlijk toch wel spannende materie. Ongelooflijk wat die computernerds kunnen. Ik zat gisteren naar DWDD (De Wereld Draait Door) te kijken en daar was een nerderige jongeman doodleuk aan het vertellen dat hij met een paar drukken op de knop een multinational of een klein land kan platleggen. Ook in de uitzending was oud-Minister Koenders die het voor Julian Assange opnam. Terwijl bijvoorbeeld Arend-Jan Boekestijn (VVD) hem in het AD ‘levensgevaarlijk’ noemt.* Is Assange nu wel of niet de Anarchistische Duivel, die een belangrijke rol speelt in een uitbreiding van de Wereld vol Oorlogsgeweld [vgl. WoW]?

Je kan ook de vraag stellen: Wie moet de wereld redden van de computernerds, nu alle (geheime en niet geheime) informatie van de wereld via ‘hun medium’ wordt doorgespeeld? Of zijn zij juist de bewakers van rechtvaardigheid en orde in de wereld? Nota bene wordt achter de schermen de wereld die wij ‘echt’ noemen (voor zover het ons via internet wordt toegediend) stiekem allang geregeerd door de computernerds. Denk aan Bill Gates of Pieter Rogaar (expert in digitale beveiliging en goede vriend).

Alfa’s zoals ik zouden de nerds eigenlijk wat meer moeten eren. Misschien door ze af en toe een offer te brengen in de vorm van een bloedende maagd, of zo. Enfin, ik dwaal af. Het komt erop neer dat ik zelf niet zoveel verstand heb van computers. Misschien moet ik mij maar gewoon richten op mijn fascinatie voor Helga van Leur, die aldus is verkozen tot de populairste weervrouw van Nederland! Dat hoorde ik gisteren. Maar waarschijnlijk wisten ze dat bij Wikileaks allang.

Einde.

*[Artikelen in het AD van 8-12-2010; Over WoW: ‘riskant voor jongens met zwak zelfbeeld’ p.9. En over Wikileaks: ‘Assange is een schurk’, p.7]

7 thoughts on “Een lullepot over World of Warcraft, Wikileaks en Helga van Leur. Volgens een echte alfa.

 1. ja sijmen, een van de redenen dat ik blij ben dat elektronisch stemmen weer is afgeschaft. Ik heb van computers een ware studie gemaakt en begrijp ook zoveel dingen nog niet. Maar wat ik wel begrijp is dat het gevaarlijk kinderspel is de boel te ontregelen of te beduvelen.
  Teveel kritische processen hangen af van vertrouwen in een te klein groepje nerds en dat kan niet goed zijn.

 2. Na enige ruggenspraak met andere nerds van over de hele wereld, kan ik bevestigen dat we wat meer offers wel zouden waarderen. Overigens geldt bij dat voorbeeld van DWDD duidelijk dat de algemene regel ook hier van toepassing lijkt: Neem puisterige puberjongens nooit serieus – dat ze niet serieus genomen worden, is de hele reden dat ze daar zitten. Laat het maar aan de professionals over om de boel te redden van de h4XX0rz. Ook meedoen aan het opruimen van het schorriemorrie? Doe je master in Nijmegen! http://www.kerckhoffs-institute.org/

 3. Interessant stuk, Sijmen. Ik zeg: laten we alle oorlog (echt en virtueel) maar gewoon vergeten en focussen op Neerlands mooiste weervrouw.

  Prettige feestdagen!

 4. Ha die Kees,
  Leuk om te lezen dat een NAVO-expert als jij het met mij eens bent… wat betreft HvL. Jij ook fijne dagen jongeman.

 5. Pingback: Sijmen's Droge Webstek! » Blog Archive » Gedichten!

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *