Ludieke Schoenpoetser gezocht

2010

Inleiding: Gisteravond in Amsterdam

Gisteravond was het gezellig in het Comedy Theater in de Nes te Amsterdam. Ik mocht als eerste op voor mijn six minutes of fame, en de rest van de avond genieten van de rest van de avond. Beetje naborrelen met o.m. een oude hippie en vervolgens redelijk aangeschoten – via de Kentucky Fried Chicken – terug met de trein (waar we een uur op moesten wachten) naar Leiden met vriend en dispuutsgenoot Jelle. In de trein nog lekker gekletst met wat melige Canadese vrouwen van middelbare leeftijd, die ons met succes paaiden met heerlijke bonbons. Gewoon leuk. Maar al met al wel een beetje laat geworden.

‘s avonds een man, ‘s ochtends een lamme tak.

Vanochtend zat opstaan er niet echt in. Temeer omdat ik de noodzaak daartoe niet zag. In de vroege middag zat ik rustig in mijn badjas aan de ontbijttafel, en vroeg mij af hoe dag te besteden, toen ik mij plots besefte dat ik eigenlijk een afspraak bij het UWV Werkbedrijf had! Maar inmiddels was het al te laat. Ik had mij verslapen voor een groepsgesprek met andere werklozen, nota bene om 1 uur ’s middags! Wat een enorme lamme tak ben je dan?! [Voor de eventuele werkgever die dit leest: ik ben in beginsel nog steeds een Hoog Potentieel die graag hard voor u wil werken]. Ik heb de afspraak verzet.

Hilarische arbeidsmarktperikelen

Enfin, ik heb het afgelopen jaar vele sollicitatiebrieven geschreven voor de meest uiteenlopende vacatures, zoals voor: Coördinator bij het Ministerie van Chaotische Zaken, Inspirerend Beleidsmedewerker Lekker Boeiende Zaken, Secreterasse Afleding Dyslextize Zakem, In België: Minister-President en Intellectueel (MBO+ niveau). In Frankrijk: Staker met doorzettingsvermogen en zonder 19 tot 62-mentaliteit. In Chili: Mijnwerker zonder tunnelvisie en zonder winderigheid. Verder o.m.: Druivenplukker met Pit, Astroloog van de sterren (bij SBS),  Helderziende Opticien met Visie, Zakkenvuller, Groepsleider Afdeling SOA’s, Spindoctor van een (in)sekteleider,  interim Medewerker Hondenpoepbeleid (echt!), Humanistische Beul / Leraar Effectief Stropdas Knopen voor Suïcidalen, interim Manager Bottle Bank Busines, (Trainee) Tuinkabouter met Ambitie en Talent, wetenschappelijk opgeleide Produktiemedewerker (echt), et cetera.

Bij elkaar leverde dit om en nabij de 123 afwijzingen op. Erg vaak stond er als motivatie enkel “u / je valt niet binnen het gewenste profiel“. Geen idee wat ze daar precies mee bedoelen.

Wellicht de grappigste en nog echt waar ook!

Vorige week reageerde ik – via de nationalevacaturebank.nl – op een functie voor ‘Acteur’ waarin je als voornaamste kwaliteiten “humor en creativiteit” moest bezitten. Alleen het hebben van acteertalent stond niet expliciet als vereiste vermeld. Ik reageerde met een uitgebreide brief over mijn ervaring in stand-up comedy. En warempel kreeg ik gisteren een e-mail terug. Hierin stond het volgende:

Beste Sijmen, Bedankt voor je reactie op onze vacature acteurs gezocht. Uit je motivatie blijkt dat je al veel ervaring hebt op gedaan in deze sector. Wij zijn op zoek naar kandidaten die een act als schoenenpoetser neer willen zetten. Je gaat verkleed als een schoenenpoetser met de daarbij horende make up en dito schoenenpoets kist. Je zult op een ludieke en grappige manier mensen hun schoenen gaan poetsen om ze zo enthousiast te maken voor deze schoenenpoets. De optredens zullen op verschillende data en in verschillende steden plaats vinden. Een optreden duurt circa 4 uur. Als je nog steeds interesse hebt, ontvang ik graag je cv per mail. (..)

Het bovenstaande is letterlijk overgenomen (copy-paste) uit de e-mail. Toen ik het las schoot er tegelijkertijd een lach en een traan in mijn gezicht. Dit klinkt als het meest tragische baantje dat ooit is verzonnen. Misschien wel wat voor mij dus (of anders is het wellicht een kans voor de dakloze Bil van S.). Sowieso, zulk soort kinky verkleedpartijtjes vind ik gaaf. Of het nu als schoenpoetser, accountant, belastingadviseur of putjesschepper is. Het is altijd hilarisch..

Een ludieke schoenpoetssessie

Echter onder ‘op ludieke en grappige manier mensen hun schoenen poetsen’ versta ik bijvoorbeeld het volgende scenario: ik verzoek een zakenman, met maatschoenen en al, te gaan zitten voor een gratis ‘ludieke schoenpoetssessie’. Vervolgens hijs ik met veel lawaai een flinke fluim op uit mijn keel en neusholte, zodat een flinke groene klodder zoete meuk zich vermengd met speeksel, teneinde deze dikke specie – op een geestig geïmproviseerde wijze – over de schoen van de zakenman te rochelen. Daarna smeer ik het goed uit over de schoen met mijn authentieke schoenpoetsdoek (vooral leuk bij gaatjesschoenen) en zeg zoiets als: ‘Mijnheer, Koopt u heden Schoenpoets van Van Roggelen voor slechts weinig poen. Dan kunt uw vrouwlief het thuis nog eens dunnetjes over doen.’ Ik zie het al helemaal voor me.

Enfin, als ik nog reageer op deze vacature, dan hoop ik niet dat ze deze blog hebben gelezen. Groeten. Sijmster©

13 thoughts on “Ludieke Schoenpoetser gezocht

 1. Ach, het is maar de achtste hit op Google als je op ‘Sijmen Groot’ zoekt :). Ze zullen het dus misschien wel niet lezen. Verder zou dat niet uit moeten maken, ik denk dat je prima geschikt bent hiervoor.

  Lache man.

 2. Gewoon doen joh Sijmen, kan jou het schelen, beter als niet naar het UWV gaan toch?

 3. Bedankt vrienden!
  Voor degenen die bezorgd zijn geraakt: Ik heb woensdag ook een sollicitatiegesprekje gehad bij de Post. Ik word vermoedelijk binnenkort weer lekker postbode in Leiden. Dat vind ik leuk. Ik had besloten bij de sollicitatie maar niets te zeggen over mijn universitaire diploma’s, dat kan tegen mij werken. Wel heb ik mij voor het gesprekje netjes (casual) aangekleed. Ik bleek echter al snel overdressed. De wachtende voor mij nam niet eens de moeite om zijn typische jas met bontkraagje uit te doen, kun je nagaan. Maar er was wel een harde eis waar je aan moest voldoen: je moet in het bezit zijn van een fiets.

 4. Ik begrijp dat hier gekeken is op onze website; dat grapje over schoenpoetsen….

  schoenenpoetsters in het World Trade Center zetelhoudend…
  en dat de tekst ludieke wijze geheel “gepikt” is van onze tekst.

  Echter neen spugen doen wij niet op die schoenen..
  stel je hebt als schoenpoetster net knoflook gegeten..en spuwt: je dan, kan je net weer op nieuw beginnen met die schoenen te poetsen…..

  groet uit het World Trade Center en elders vaak onderweg zijnd
  assepoetster, de eerste echte schoenpoetster buiten de huishouding poetsend!

 5. Ik begrijp dat hier gereageerd is op een advertentie van ons, zie onze website; dat grapje over schoenpoetsen….
  schoenenpoetsters in het World Trade Center zetelhoudend…

  en dat de tekst op ludieke wijze geheel afkonstig is van onze site en advertentie.

  ja we zoeken nog leuke aankomende en of gevestigde acteurs of actreutels… in bezit van rijbewijs, want wij hebben werk en een dun bestandje omdat vele poetsterren andere bezigheden soms hebbend hebben… dus reageeer toch maar eens! Van Hoogeveen tot en met ver in Belgie worden wij gevraagd om de schoenen te kuisen!

  Echter neen: spugen doen wij niet op die schoenen..
  stel je hebt als schoenpoetster net knoflook gegeten..en spuwt: je dan; kun je net weer opnieuw beginnen met die schoenen te poetsen…..
  groet uit het World Trade Center en elders vaak onderweg zijnd
  assepoetster, de eerste echte schoenpoetster buiten de huishouding poetsend!

 6. Geachte Assepoetster uit het WTC,
  Dank voor uw reactie. Ik kan u verzekeren dat ik niets heb “gepikt” van uw website. Ik zie uw webstek namelijk nu voor het eerst.
  Ik hoop dat u nog lang en gelukkig zult leven. Of in ieder geval, een fijne dag met een happy end.
  Sijmster.

 7. Pingback: Sijmen's Droge Webstek! » Blog Archive » Positief bericht over de bijstand en Occupy

 8. Pingback: Sijmen's Droge Webstek! » Blog Archive » Cursussen Zonder Succes

 9. Nog even een nareactie; het betreft wel degelijk onze advertentie die toen via de vacature bank is geplaatst….. Met vriendelijke groet, namens de Poetscompagnie Assepoetser

 10. Wij werken met 7 acteurs en actrices samen en hebben veel pret in het land.. deze week nog de hoven van eht paard van SInterklaas gepoetst in Laren…

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *