Eurovisie Liedjesfestijn & Dutch Homeless Cup

Blog van zaterdag 14 mei 2011. Er zijn vandaag twee bijzondere evenementen waar ik even bij stil wil staan:

A) Vandaag is alweer de finale van het Eurovisie Liedjesdebacle 2011, met traditionele Hollandse afwezigheid / frustratie. Dit jaar was het de beurt aan De Drie Jees uit Volendam om in het voorprogramma van het Eurovisie te spelen en af te druipen. Vorig jaar hadden we Sieneke. Weet u nog? Lees anders hier de satirische blog die ik er vorig jaar over schreef.

B) Wat vanmiddag al speelde, maar dan bij mij om de hoek, was de Dutch Homeless Cup. Dit is een voetbaltoernooi voor dak- en thuislozen dat ook dit jaar werd gehouden op de Leidse Beestenmarkt. Zie de foto. Een goed doel. Echter, de problemen begonnen al bij de toss. (d.w.z.: het moment voorafgaand aan een voetbalwedstrijd wanneer wordt bepaald wie begint en van welke helft)..:

  1. Bij het opgooien van het Euromuntje, doken alle spelers meteen op het muntje.
  2. Men kon maar niet bepalen wie ‘thuis speelde’ (o.m. i.v.m. het recht op het dragen van het thuistenue), aangezien het begrip ‘thuis’ niet voor iedereen duidelijk was.
  3. Bijna niemand kwam door de dopingcontrole.

.

Een verslavend middagje straatvoetbal.

Sommige spelers speelden als een natte straatkrant, zonder vaste positie en zonder doel voor ogen. Anderen bleven eindeloos vragen om een kans. Maar de finale was toch nog best spannend; Team ‘De Stationhangers’ misten het doel vaak “op een Euro na”, zoals ze het zelf zeiden. Toen ze aan de overwinning konden snuiven, gingen ze er alsnog aan ten onder. Team Kleingeld heeft uiteindelijk het toernooi gewonnen.

man of the match, Henk Zonderhuys

Man of the Match, oftewel Man van de Wedstrijd, in de finale was Henk Zonderhuys. Henk won hiermee een gloednieuwe home cinema set, welke nog helemaal in de kartonnen verpakking zat. Na afloop werd de goede man geïnterviewd. Hij reageerde zeer ontroerd bij het zien van de prijs: “Wow! Zo’n mooie doos heb ik nog nooit gehad.”

Na de inhoud te hebben verwijderd, is hij er meteen ingetrokken. De doos is echter direct gesneuveld bij de box-warming party die spontaan gehouden werd. En het garantiebonnetje was niet meer toonbaar nadat een reservespeler het gewoontegetrouw had gebruikt als provisorisch wc-papier. Het voordeel van het ‘garantiebonnetje-incident’ is dat Henk hierdoor nog steeds dakloos is en dus naar de landelijke finale mag en later misschien naar het heuse Wereldkampioenschap Voetbal voor Daklozen (inclusief reiskostenvergoeding). Het bestaat!

Tot zover de zwarte humor. Het zit Henk Zonderhuys niet mee in het leven. Door de bureaucratie werd hij buitenspel gezet.  Ik wens de mensen in zo’n situatie het allerbeste toe. Gelukkig doen ze in dit toernooi niet aan de buitenspelregel. Het is goed dat ze ook eens positieve aandacht krijgen. Want een mens kan ook in Nederland tussen wal en schip belanden. Overigens, de namen voor de teams en Henk heb ik uiteraard verzonnen. Het toernooi is echt. Ik ben er zelf  vandaag langsgelopen.

————–

Short summary in English: Saturday, 14th of May 2011.

Outside my house in Leiden the ‘Dutch Homeless Cup’ was held today. It’s a football tournament for homeless people. A good cause. However, the trouble began already at the toss: when the Euro coin was thrown in the air, all players jumped on the coin. Secondly, they couldn’t decide which team was the ‘home team’ (i.e. important when choosing who can wear the home kit), because not everybody knew what ‘home’ meant. And thirdly, only a few came through the anti-doping test.

Man of the Match Henk Zonderhuys won a home cinema set in a cardboard box. He was very happy with the box. After removing the stuff inside the box, he moved in. However, the place was immediately trashed at the spontaneously held box-warming party. That’s just the back luck that Henk has to live with every day. Henk has been placed offside by society. Luckely, there is no offside in this tournament. So cheer up Henk. I wish Henk and the other homeless people the best, because anyone can fall into a hazardous situation like that and become homeless.

©Sijmen Grotius.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *