De fauna van Havenwijk-Zuid

Op vrijdag 22 augustus gingen we weer vissen bestuderen met zaklampen, oftewel ‘zaklampvissen‘. Het was leuk en leerzaam. Tevens heb ik een korte natuurdocumentaire gemaakt over de fauna in mijn straat e.o. Kijk maar!

Het zaklampvissen vindt elke maand plaats onder de bezielende leiding van de onderwaterdierenexperts van Stichting RAVON en Onder Water in Leiden. Het is onderdeel van de tentoonstelling Blik Onder Water in Leiden. We moeten deze activiteit wel ‘s avonds laat doen, want anders hebben we niets aan de zaklampen.

KanoIn mei dit jaar heb ik een promotiefilmpje gemaakt voor de tentoonstelling Blik onder water in Leiden. Als dank daarvoor had ik een tegoedbon (‘voucher‘) gekregen voor een tocht door de grachten in een doorzichtige kano. 

Afgelopen zaterdag (9 augustus 2014) zat ik nietsvermoedend aan de kade een beetje te fotograferen, toen er plots een bekende snorkelaar boven het water – recht voor mijn voeten (zie de film op 1:26) – verscheen. Het was Aaf Verkade van Onder Water in Leiden. Ik vroeg haar wanneer we nu eens gingen varen. We kwamen tot de conclusie dat we dat maar meteen moesten doen. 

Kattenkwaad in Leiden

Schermafbeelding (1)De afgelopen weken hebben de mensen in Leiden mij raar aangekeken. Zo af en toe liep ik midden op straat tot de grond gebukt door de stad. Op een gegeven moment zei iemand daadwerkelijk “doe normaal man” tegen mij. En terecht natuurlijk. Waarom zou ik gebukt over straat gaan als de rest van de mensheid inmiddels heeft geleerd rechtop te lopen? Maar ik had een missie. Ik was bezig met een bijzondere film, over stadskatten en ik wilde ze vanaf hun ooghoogte filmen. Ik heb met experts gesproken (alsmede met mensen die niets van deze beesten weten), een humoristisch script geschreven en twee avonden en een dag gemonteerd. Ook heb ik geteerd uit een mapje genaamd “kattenbak” op mijn computer, alwaar ik mijn reeds eerder verzamelde filmmateriaal van katten bewaar. Ik heb zo van die mapjes. Zie hier het resultaat van mijn fratsen.