De mooiste dag

Groot en GebraadIk heb ook ervaring met filmen op bruiloften. Maar nu stapte ik zelf in het huwelijksbootje (vrij letterlijk ook). En wat doe je dan? Alles met een selfiestick? Neen, dan regel je een filmmaker en een fotograaf uit je kennissenkring. Zo gezegd en zo gedaan. De fotograaf (Eelkje Colmjon) heeft schitterende plaatjes geschoten en de filmmaker (Dobber Bolhuis) heeft een prachtige film gemaakt. Deze laatste staat helaas inmiddels niet meer op YouTube. Maar enfin, dan heb je dus twee mooie presentaties, plus nog een hoop beeldmateriaal toegestuurd door de bruiloftsgasten en een beetje van mijzelf. Het was tijd voor een supermontage; een film met beelden uit verschillende hoeken en camera’s, waarin de hele dag wordt belicht. Zie hieronder het resultaat. Zo was het.

Groetjes,

Oliebol!

De culinaire ‘hoogtepunten’ van het Leids Ontzet (3 oktober) bestaan uit haring, wittebrood, hutspot en.. oliebollen van de kermis. Vorig jaar had ik al een filmpje gemaakt over haring, waarin ik het Leidse publiek de prikkelende vraag stelde “haring; vies of smerig?“. Maar zelf bleef ik uiteraard geheel objectief in deze enquete, in verband met mijn journalistieke integriteit en zo. De vraagstelling leverde wel een kleine fittie op met een bekende Leidse komiek [klik].

Dit jaar was het de beurt aan de oliebol. In 2013 had ik dit oliebollenproject al een zetje gegeven, door een documentaire van (uiteindelijk) 1:40 te maken over deze goddelijke vetballen, als opdracht voor een filmcursus. Deze beelden heb ik in de film verwerkt. Je zou ook kunnen zeggen dat ik drie jaar heb gewerkt aan het bovenstaande filmpje. Zo’n langdurig en diepgaand onderzoek naar de oliebol, zorgt voor de nodige verdieping en vooral verbreding.

De oliebol werkt niet alleen bevredigend voor een welig tierende vetzucht, het filmpje van december 2013 bracht ook een maatschappelijke discussie teweeg over hoelang de oliebol lekker blijft nadat het uit de kokende olie komt. De meningen liepen sterk uiteen en de gemoederen liepen op. Dit onderwerp verdiende een nieuwe frisse blik. Hoe kijken wij anno 2015 tegen deze kwestie aan? Bekijk de film en dan mag ook jij een mening hebben.

Vet veel plezier.

Oscar

Samen met de andere fotografen op de foto

Samen met de andere fotografen op de foto

Iedereen is een ster. Gisteren heb ik een paar uur lang in de buurt van het Leiden CS gelopen om de mensen blij te maken met een Oscar. Dat deed ik in het kader van het International Photo Festival Leiden. (Zie de foto’s hieronder of hier). Het is tevens een knipoogje naar het Leids Internationaal Filmfestival, dat ook afgelopen week plaatsvond. Deze foto’s (en de foto’s van de andere fotografen) werden zondag tussen 13:00 en 17:00 bij het stadhuis op een groot scherm getoond. Hieronder zie je een filmpje dat ik maakte van mijn foto’s.

20141107_182559Hoe ik aan ‘de Oscar’ kwam is best een grappig verhaal. Ik had het de avond ervoor geleend van Minke Vorstenbosch. Zij hield een zogenaamde TEDtalk in de Meelfabriek in Leiden voor TEDx Leiden. Het praatje ging over de buurtfilm Tussen de Rijnen, die zij had geïnitieerd. Minke kwam op met het beeldje in haar hand en deed alsof ze net een Oscar had gekregen in de categorie beste korte film. Vervolgens vertelde zij over de film en wat het heeft betekend voor de sociale cohesie in onze buurt. Achteraf hadden we een borrel. Toen vertelde ik haar dat ik de volgende dag mensen in Leiden ging fotograferen en dat ik daarvoor nog een grappig extraatje zocht om de foto’s en het fotograferen nog leuker te maken. En zo kwam ik bij ‘de Oscar’, met dank aan Minke.

DSC_0019

Een grappige anekdote. Ik kwam een groepje tieners tegen met duistere kleding en dito symbolen. Ik zei: “hallo, jullie verdienen een Oscar in de categorie Beste Gothicfilm. Mag ik jullie fotograferen?” Ik gaf een foldertje van het fotofestival aan één van de jongens. Hij keek echter beteuterd. Ik zei: “Oh wacht, jullie zijn geen Gothic he?” Hij reageerde geagiteerd: “WIJ ZIJN METALHEADS”. Hij kreukelde het foldertje, gooide het op de grond en liep demonstratief weg.

Er waren dit jaar meer categorieën dan gebruikelijk. Zo waren er Oscars in de categorieën Stilstaan met een Scooter en Wachten op een Bus. Iedereen gefeliciteerd met het winnen van een Oscar. Ik heb te veel foto’s om hier te plaatsen. Bovendien gebruik ik te veel ruimte op deze website. Ik wil alleen maar zeggen dat het een bijzondere ervaring was. Ik wil iedereen bedanken, bla bla bla.

Leids Ontzet 2014

Een onwetende bezoeker van de stad op twee en drie oktober ziet onmiddellijk een hele grote foute kermis en denkt, ik kom wel een ander dagje terug. Dat is jammer, want er is veel meer aan dit mooie volksfeest. Het is ook hutspot, haring, wittebrood, en vele andere tradities die ik zelf ook nog niet eerder had ervaren. Maar nu heb ik het gefilmd. Dus.

Als Leidenaar weet je ervan, als import moet je het leren. Ik kwam hier bijna veertien geleden wonen als student. Echt een Leienaar word je dan niet automatisch. Om te beginnen, je praat anders. Jaarlijks ‘vergat’ ik rond deze tijd wanneer het feest van drie oktober ook alweer gevierd werd en vertoefde dan ‘toevallig’ ergens anders op de aardbol. Maar ik ben van deze plaats gaan houden. Inmiddels heb ik zelfs de website ihvLeiden.nl (ihv staat oorspronkelijk voor ‘ik houd van’) in beheer. Daarop plaats ik mijn filmpjes over Leiden. Maar wat is een website over Leiden zonder een mooie film over twee en drrie oktoberrr? Welnu, dat heb ik dus gemaakt. Ik heb lang niet alles gezien, maar ik ben wel een stukje meer Leienaar geworden.

Ben je Leidenaar of niet, deze film (lange versie 11:50) moet je gewoon zien. Zie hieronder de korte versie (7:19).

Glibberbal

Zondag 13 juli 2014 werd voor het eerst in de geschiedenis van de mensheid het Glibberbal georganiseerd. Het was zeg maar Ter Land, Ter Zee & In de Lucht, maar dan voor Leiden. Het thema: “Lallen en Vallen met Glibbers & Ballen”. Dat wil zeggen dat het leuk en Leids is. Ik was ter plaatse aanwezig met foto- en filmcamera. Zie hier de film [klik]. En hieronder een paar foto’s.

mijn Fringe 2014

duifNet als vorig jaar was ik dit jaar weer vrijwilliger bij het mega-theaterfestival Delft Fringe. Het was dit jaar nog groter dan daarvoor. Ik was een publieksbegeleider, fotograaf en filmmaker. Veel tegelijk dus, maar ik had ook veel vrijheid. Het was fijn. Zie hieronder mijn filmreportage.

Zoals gezegd, ik heb ook foto’s gemaakt. Hieronder zie je een paar exemplaren. Geef gerust commentaar, onderaan deze blog.

Rrrrollen

Op het Pieterskerkplein vond dit jaar Rrrollend Leiden plaats. Het was zeer lucratief. Ik heb er vier portemonnees aan overgehouden! Grapje hoor. De naam van deze fantastische braderie slaat niet op het rollen van zakken, maar wel op de mobiele eetgelegenheden die er te vinden zijn alsmede de plaatselijke voorliefde voor de letter r. En er was ook muziek en theater (o.m. van Roggeveen en Olijerhoek). Bekijk het onderstaande filmpje maar. Het is leuk. Bijvoorbeeld de blik van een jonge vrouw die kennelijk nog nooit een man op straat zonder broek heeft gezien, op 3:10. Sommige dingen zijn onbetaalbaar.

Op Rrrollend Leiden ging het balletje rollen. Op 4:34 film ik het bandje Ruins (spreek uit: Roehins), waarvan ik de beeldige leadzangeres al kende. Ik ga binnenkort een clip met ze maken, maar eerst mocht ik ze filmen in een etalage. Zie het hier.

Ik heb overigens vaker gefilmd op braderieën  / theaterfestivals. Bijvoorbeeld:

Koningsdag in Leiden 2014

Koningsdag is ook zo’n favoriet feest van mij. Lees hier hoe ik het in 2013, met de kroning, beleefde. Toen stond ik op een podium. Dit jaar heb ik een filmpje gemaakt van de festiviteiten in Leiden, zie hieronder.

Brekend nieuws

maxVanwege de bezuinigingen bij de publieke omroep worden er volgend jaar geen camera’s meer gebruikt bij het verslag van Koningsdag. De verslaggeving zal bestaan uit het rechtstreeks overschakelen naar de selfies van de koninklijke familie. Wel zal er een beveiligingscamera zijn die de hele dag gericht is op de billen van Hare Majesteit koningin Maxima. Deze beelden kunnen ook in de montage verwerkt worden, mits ze de moeite waard zijn. Maar dat laatste zit er dik in, omdat de billen van de koningin volgend jaar ook meedoen met het koekhappen.

Update: het koekhappen in 2015 is geschrapt. Het zou net iets te veel van het goede zijn voor de royale billen.

Pannenkoek

pannenkoek

dit is weer een andere pannenkoek

Onlangs openbaarde het gezicht van Jezus Christus zich op een pannenkoek. Halleluja! In dezelfde stapel zat ook een pannenkoek die verdacht veel weghad van het hoofd van koning Willem-Alexander. Maar dat laatste was geen wonder; het was gewoon een hele dikke pannenkoek met spek.

Vrolijk Pasen

In 2011 maakte ik een filmpje getiteld ‘de Passie van de Paashaas 2011‘. Het ging over een gewaagde zoektocht van een paashaas naar roem, humor en paaseieren. Dit jaar deed ik nog eens het dunnetjes over. Zie hieronder. Er zit – net als de vorige keer – een beetje kerstmis in. Dat zit zo, ik heb jaarlijks op Goede Vrijdag een reünie van mijn jonge en oude studentenvrienden in de vorm van een uitgebreid kerstdiner. Kan ik ook niets aan doen. We zijn altijd een beetje tegendraads geweest. Veel kijkplezier.